Tõele näkku vaadates

Tundub uskumatuna, et meie meediategelased on jõudmas arusaamisele tõsiasjas – Ida-Virumaa lükkas sotsiaalse katastroofi äärele hoolimatus ja arrogantsus. Nüüd avastati lõpuks Ameerika!

Samas ei ole see kaugelt ainuõige seisukoht. Hoolimatus ja arrogantsus on kaasnevad tagajärjed palju ohtlikumale nähtusele, mille nimeks on poliitiline korruptsioon. Just riigitüüri juures olevad ja end ilmeksimatuteks pidavad poliitilised korruptandid on kasutanud oma mõjujõudu, takistamaks uute võimaluste ja tehnoloogiate turule tulekut. Poliitilise ladviku, Eesti Energia ja nende lähedal seisvate ärimeeste ühise tegutsemise tulemisena haarati taastuvenergia sektoris arvestatav turuosa. Kindlustati oma tootmismahud taastuvenergia toetustega ning hakati ühiselt blokeerima valdkonna edasist arengut. Nii loodi olukord, kus finantsasutused keeldusid finantseerimast uusi arendusi, heausksed välismaised investorid loobusid oma investeerimisplaanidest ja riigikaitse küsimustele ja riigisaladustele tuginedes lõpetati isegi teoreetilised võimalused uute tuuleenergia parkide rajamiseks. Kuid seda viimast ainult kõikide teiste ja mitte Eesti Energia ja temaga seotud äriühingute jaoks.

Riigiametnike seadusevastast käitumist on kohus tauninud nii Tootsi kui ka Päite-Vaivina tuulepargi puhul. Tootsi tuulepargi maakasutusõigused plaaniti salasobinguga kinkida Eesti Energiale ja ka Aidu tuulepargi ümber puhkenud ažiotaaž annab selge kinnituse, et ka selle tuulepargi maade kasutusõigus taheti Eesti Energiale kätte mängida. Mitmed kohtuasjad ootavad pikisilmi lahendusi. Ida – Virumaa energeetikasektorit oleks toetanud uudsele tehnoloogiale tuginev tuulegeneraatorite tööstus, mille koosseisu oleks kuulunud nii tuulegeneraatorite tornide kui ka labade valmistamine. Riigi otsese vastuseisu tõttu jäi rajamata sadu, kui mitte tuhandeid töökoht.

Riigiametnike käitumises ei saa olla midagi alatumat kui lubada ja kooskõlastada ettevõtjate tegevus, kes heas usus on oma arendustesse investeerinud märkimisväärsetes kogustes isiklikku raha ja teevad seda kooskõlastuste raames veelgi, aga siis äkki keelatakse kogu tegevus.

Eestis reguleerivad nii majanduslikke kui ka sotsiaalsuhteid seadused ning sellise ettevõtluse takistamise eest lasub süüdlastel seadusejärgselt vastutus nii otseselt tekitatud kahju kui ka saamata jäänud tulu eest. Usutavasti ei ole täna veel ühegi vastutava riigiametniku teadvusesse jõudnud tõsiasi, et täna on ettevõtjatele juba kahju sündinud ja ilmselgelt tuleb lähiajal hakata riigi poolt tekitatud kahjusid hüvitama.

Mingid NATO salajased dokumendid ei saa olla ettevõtjate majandustegevuse piiramisel siduvad. Kui riik on sõlminud lepinguid ja võtnud enesele kohustusi, siis on see ka riigi lahendada küsimus ja riigi kohustusi ei saa delegeerida ettevõtjatele ega takistada meelevaldselt nende tegevust.

Kuid miks ikkagi sekkub kaitseministeerium riigisisesesse majandustegevusse? Täna võib täiesti üheselt väita, et sellega luuakse eelistused Eesti Energiale, sest põlevkivist toodetud elekter ei ole avatud turul konkurentsivõimeline ja vaieldamatult on Eesti Energia teatud ringkonna toiduahela osa, mille niidid ulatuvad sedavõrd kõrgele, et nii õiguskaitseorganid kui ka informeeritud poliitikud välistavad selle teemaga tegelemise.

Täna on tulemus käes ja sotsiaalsed pinged eskaleeruvad. Valitsuse poolsed sammud võivad leevendada hetkeolukorda kuid ei suuda küsimust  lahendada. Sajad Ida- Virumaal koondatud inimesed küsivad täie õigusega – kes kannab isiklikku vastutust tekkinud olukorra eest?

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: